Valleproteinets overlegne aminosyresammensætning sammen med dets unikke enzymer, immunglobuliner (antistoffer) og andre værdifulde komponenter giver ekstra beskyttelse til støtte for immunforsvaret og hjælper med at reducere den oxidative belastning for sund aldring af celler.
Protein og probiotika er på det seneste blevet to af de største buzzwords inden for ernæring og sundhed – og det er der en god grund til. Begge er vigtige for en stærk og sund krop. Protein findes i alle celler og er et vigtigt næringsstof, der spiller en afgørende rolle i opbygningen af muskler, knogler, brusk, hud, blod, hår, negle og meget mere.
Ud over at levere byggestenene til en sund krop er de proteinreserver, der opbygges ved at spise protein af høj kvalitet, med til at fremme immunsystemets sundhed. Selv om det meste protein lagres i musklerne, har man brug for en tilstrækkelig daglig forsyning for at erstatte de aminosyrer, man mister.
Probiotika, eller gavnlige bakterier, spiller derimod en vigtig rolle i tarmen, eller mave-tarmkanalen. Og da omkring 80 % immunceller befinder sig i tarmen, er probiotika afgørende for at støtte immunforsvaret. Men de potentielle fordele ved probiotika stopper ikke her … Der er en dyb forbindelse mellem tarmen og hjernen – de to er forbundet gennem biokemisk signalering via vagusnerven – den længste nerve i kroppen.
Så alt, hvad der påvirker tarmen (godt eller skidt), påvirker hjernen. Probiotika støtter den neurologiske sundhed positivt.
Nu bliver det interessant… Hvad sker der, når man kombinerer protein og probiotika? Kan kombinationen muligvis have en eksponentiel effekt – og endda øge hinandens fordele?
I de rette mængder kan probiotika hjælpe med at holde fordøjelsessystemet i balance. Visse stammer kan hjælpe med fordøjelsen af protein og kulhydrater samt hjælpe kroppen med at optage protein, vitaminer og næringsstoffer. Probiotika gør det ved at stimulere frigivelsen af fordøjelsesenzymer, såsom protease.
De forbedrer kroppens optagelse ved at støtte absorptionen i tarmens slimhinde og ved at øge transporten. Når man tager probiotika sammen med en proteinkilde af høj kvalitet, f.eks. valleprotein, virker komponenterne i proteinet som præbiotika til hjælp for tarmen.
Kombinationen af probiotika og valleprotein øger optagelsen af de essentielle aminosyrer, der er nødvendige for muskelopbygning under træning. Desuden kan probiotika hjælpe med muskelgenopretning gennem sin virkning på tarmen.
Kombinationen af probiotika og valleprotein kan også støtte metabolisk sundhed og kan være et værdifuldt redskab til vægtstyring og muskelopbygning.
I en undersøgelse med mus blev Lactobacillus rhamnosus og to andre probiotiske stammer tilsat valleprotein for at fremstille en fermenteret mælk. Ved undersøgelsens afslutning udviste de mus, der fik den særlige mælk med valleprotein og probiotika, signifikant reduceret kropsvægt og fedtophobning.
Hvorfor valleprotein?
Valle er den klare væske, der udskilles fra mælkebollen under ostefremstillingsprocessen, og er et af de primære proteiner, der findes i mejeriprodukter. For mange år siden blev valle anset som et sundhedselixir, men i senere år blev den mere kendt som et affaldsprodukt. Landmænd, der vidste, at det var gavnligt for unge husdyr, fortsatte dog med at bruge det i foderet. Det var først i 1980’erne, at forskere begyndte at undersøge vallens potentiale som en proteinkilde af høj kvalitet.
Faktisk er valleprotein en næsten perfekt afbalanceret og biologisk aktiv fødevare, der indeholder alle de essentielle aminosyrer, som din krop har brug for til energiproduktion, immunfunktion, muskelfastholdelse og -vækst og meget mere.
Et komplet udvalg af aminosyrer er ikke det eneste, der adskiller valleprotein fra andre proteinkilder. Valleprotein indeholder også betaglukaner og immunglobuliner, der støtter kroppens immunfunktion og normale afgiftningsprocesser. Da de fleste mennesker forbinder valleprotein med muskelopbygning, skal vi se på, hvordan det overgår stort set alle andre proteinkilder …
Opbyg og vedligehold muskler uanset alder
Når man bliver ældre, har man tendens til at miste muskelmasse. Når man når op i 40’erne, kan man begynde at miste ca. 1 % af sin muskelmasse hvert år. Med hensyn til styrke er det et fald på 1-3 %.
Det er vigtigt at bevare muskelmasse, når man bliver ældre, for at man kan forblive sund og selvhjulpen. Tab af muskelmasse, især når man bliver ældre, er forbundet med nedgang i helbredet og øget risiko for tidlig død. Når man har meget få muskler, bliver det sværere at udholde og overleve alvorlige udfordringer.
Muskeltab giver ikke kun større risiko for sundhedsmæssige udfordringer, men kan også føre til fedtforøgelse. Af alle disse grunde er muskelstyrkende øvelser så vigtige, især for ældre personer.
Det, man spiser, har især indflydelse på muskelmassen. Hvis man ikke indtager tilstrækkeligt med protein af høj kvalitet, kan det påvirke kroppens evne til at bevare den muskelmasse, man har nu.
Protein af høj kvalitet er protein, der indeholder alle de vigtige aminosyrer. Aminosyrer fra protein fungerer som råmateriale eller “byggesten” i musklerne og spiller en rolle i væksten af nye muskler.
Når folk bliver ældre, har de en tendens til at spise mindre mængder protein af høj kvalitet – mindre end det, der er nødvendigt for at opretholde optimal muskelmasse.
Styrketræning og korrekt kost, herunder den rigtige slags og mængde protein, kan bidrage til at bremse eller forhindre muskeltab.
Valleprotein er særligt effektivt til at hjælpe med at bevare – og opbygge – muskelmasse. Faktisk viser undersøgelser, at valleprotein overgår både kasein- og sojaprotein i forhold til at give brændstof til muskelvækst.
7 andre fordele ved valleprotein
Fordi valle er en af de bedste kilder til protein af høj kvalitet og andre ernæringsmæssige komponenter, er det også til gavn for …
- Immunforsvaret – Valleprotein indeholder et immunforsvarsstøttende protein kaldet Immunglobulin G, der findes i alle kropsvæsker og spiller en vigtig funktion mod trusler mod dit helbred.
- Metabolisk sundhed – Sammenlignet med andre proteinkilder fremmer valleprotein et sundt blodsukker og insulinfølsomhed, især når det tages før eller sammen med måltider med højt kulhydratindhold.
- Vægtstyring – Gennem den effektive frigivelse af hormonet cholecystokinin (CCK) får man en mæthedsfølelse, hvilket kan bidrage til at reducere sultfornemmelser, madtrang og overspisning. Undersøgelser viser, at valleprotein også kan have en mere positiv effekt på fedtforbrændingen end andre typer protein.
- Hjertekar-sundhed og blodlipider – Valleprotein kan hjælpe med at støtte et sundt kolesterolniveau (især LDL-kolesterol), som allerede er i normalområdet. Desuden binder laktoferrinet i valleprotein sig til jern og hjælper med at transportere det ud af kroppen.
- Mave- og tarmsundhed – Glycinet og vækstfaktorerne IGF-1 og 2 har en gavnlig effekt på slimhinden i din fordøjelseskanal, hjælper fordøjelsen og understøtter kroppens normale afgiftningsprocesser.
- Stressreduktion, kognition og humør – Alfa-lactalbumin [særligt protein, red.] i valleprotein har vist sig at påvirke hjernen positivt mht. at støtte humøret og gøre det muligt for personer at håndtere hverdagens stress bedre. Glycin-komponenten understøtter kognitiv funktion og hjernens sundhed.
- Knoglesundhed – Valleprotein indeholder mineraler, der er nødvendige for knoglevækst, og dets laktoferrin understøtter bygning af nye knogler og hjælper med at beskytte mod knogleskader.
Giv dit immunsystem ekstra beskyttelse
Antioxidanter er stoffer, der hjælper med at beskytte kroppen mod de skadelige virkninger af oxidation. Faktisk viser forskning, at en nedsættelse af den oxidative byrde i kroppen kan være en af de vigtigste nøgler til at forblive sund og bremse den normale aldringsproces.
De fleste antioxidanter kommer fra den mad, man spiser, men der er især én, som din krop selv skal danne. Og det er glutathion – din krops mest kraftfulde antioxidant. Den er kendt som “hovedantioxidanten” og findes inde i alle celler. Glutathion hjælper ikke kun med at beskytte celler og mitokondrier ved at reducere frie radikaler og skadelige affaldsprodukter, men kan også fremme immunfunktionen.
Valleprotein er en af de bedste glutathionfremmende fødevarekilder
Husk, at det ikke gælder for alle valleproteiner … Glutathionproduktionen er afhængig af koldbehandlet valle af høj kvalitet fra køer, der er opdrættet på græs. Kun valleprotein fra køer på græs er rig på aminosyren leucin. Faktisk er valleprotein fra græssende køer den rigeste kilde til leucin.
Leucin er den mest potente af de tregrenede aminosyrer (BCAA’er), som sætter gang i processen med ny muskelopbygning og hjælper med at regulere omsætningen af protein i musklerne.
Forskere har fundet ud af, at ældre mennesker ikke blot har større muskeltab, men også har brug for mere leucin (især) og andre forgrenede aminosyrer for at udløse proteinsynteseprocessen sammenlignet med yngre personer.
Når sunde yngre voksne f.eks. indtager 20 gram protein, øges deres muskelproteinsyntese med ca. 75 %. Ældre voksne har brug for betydeligt mere protein – ca. 40 gram – for at øge deres muskelprotein med 75 %.
Da kosten alene nok ikke kan levere al den leucin, man måske har brug for for at opretholde sin muskelmasse, kan en kombination af valleprotein og motion være den succesrige kombination til at forebygge aldersrelateret muskeltab samt forbedre muskelstyrken.
Forbedr din kropssammensætning, og øg muskelmassen med CLA
Linolsyre eller LA, som er et ekstremt usundt fedtstof, der findes i frøolier, må ikke forveksles med konjugeret linolsyre eller CLA (Conjugated Linoleic Acid), som er en sund type omega-6-fedtsyre, der primært findes i oksekød fra græsopdræt og mejeriprodukter.
Mange mennesker tror, at LA og CLA er det samme, men det er det ikke. CLA forårsager ikke de sundhedsproblemer, der tilskrives LA. CLA er blot endnu en værdifuld bonus, som man får, når man vælger valleprotein fra græsopdrættede køer. Når køer overvejende spiser græs, er CLA-niveauet i deres kød og mælk typisk 300 % til 500 % højere end hos køer, der fodres med en unaturlig kornbaseret kost.
Generelt viser undersøgelser, at personer, der indtager mest CLA, har optimal metabolisk sundhed og hjertesundhed.
CLA kosttilskud giver ikke de samme sundhedsmæssige fordele som det naturligt forekommende CLA i fødevarer, som f.eks. valleprotein fra græssende køer, så køb det ikke som kosttilskud.
Desuden er den CLA, man finder i kosttilskud, simpelthen kemisk ændret linolsyre fra frøolier, hvilket man for enhver pris skal undgå.
Valleprotein af råmælk af høj kvalitet er ikke nødvendigvis godt for alle. Som med ethvert animalsk protein kan det, når det indtages dagligt, for visse personer udvikle en allergi over for valle. Derfor er det bedst at blande proteinkilderne, så man ikke indtager den samme regelmæssigt. Andre kan allerede have en mælkeproteinallergi – og er måske ikke engang klar over det. Og for dem med en mælkeoverfølsomhed, eller hvis man er vegetar, der ønsker at undgå mælkeprodukter, er valle ikke et godt valg.
Hvad slags valleprotein?
Når det er sagt, så er der stor forskel på valleproteinisolater og valleproteinkoncentrat.
Med stærkt forarbejdet valleproteinisolat går man glip af mange af de naturlige fordele ved valleprotein, herunder IgG-immunoglobulin. I modsætning til koldtforarbejdet valleproteinkoncentrat fra rå mælk kommer valleisolat fra pasteuriserede mejeriprodukter og er forarbejdet med både varme og syre. Den proces kan skabe rådne proteiner, som er endnu mere skadelige for helbredet end transfedtsyrer.
Gemmer der sig tungmetaller i proteinpulveret?
Mange mennesker er overraskede over at høre, at det er op til producenterne at afgøre, om deres produkter er sikre og mærket korrekt. Lige siden Consumer Reports opdagede tilstedeværelsen af tungmetaller i alle de 15 proteinpulvere, som de testede i deres banebrydende undersøgelse fra 2010, er der fortsat mange, der sætter spørgsmålstegn ved proteinpulvers sikkerhed.
En meget nyere opfølgende undersøgelse foretaget af Clean Label Project viste, at alle de 133 proteinpulvertilskud, som de testede, indeholdt “påviselige koncentrationer” af mindst ét tungmetal, herunder arsen, bly, cadmium og kviksølv. Der blev fundet “målbare niveauer” af bly i 70 % af produkterne, og 74 % indeholdt cadmium.
Her er blot nogle af de måder, hvorpå disse fire giftige tungmetaller kan påvirke sundheden:
– Bly og cadmium er begge forbundet med skadelig virkning på menneskers sundhed, herunder kræft og giftige virkninger på nerver, hjerne, nyrer og reproduktionsorganer.
– Kronisk eksponering for cadmium kan forstyrre din skjoldbruskkirtelfunktion, svække knogler og føre til nyresygdomme.
– Kviksølv kan forårsage neurologiske, motoriske, nyre-, kardiovaskulære, immunforsvarsmæssige og reproduktive dysfunktioner.
– Arsenikeksponering er forbundet med kræft og hudlæsioner.
En nylig undersøgelse viste, at op til 400.000 dødsfald hvert år i USA kan tilskrives blyeksponering, og at eksponering for selv lave niveauer kan føre til tidlig død. Derfor er det et must at teste proteinprodukter for tungmetaller for at minimere eksponeringen og de potentielle sundhedsrisici.
Protein i ny form: Pure Power Whey Protein + Probiotika
Pure Power Whey Protein + Probiotics (Dr. Mercolas) kommer udelukkende fra newzealandske køer, der er opdrættet på græs. Mælkeproducenter er stærke fortalere for ansvarlig landbrugspraksis og miljøforvaltning og sørger for, at køerne har regelmæssig adgang til grønt græs sammen med en kombination af rajgræs, kløver og andre græsser i form af ensilage eller høfoder.
Se her, hvilke slags stoffer produktet indeholder.
[Disclaimer: Bemærk, at dette er Dr. Mercolas eget produkt fra hans webshop. Vi ønsker ikke specielt at reklamere for det, men beskriver det her, så man evt. kan finde et produkt, der indeholder nogle af de samme ingredienser, hvis man vil, red.]
Der er mange valleproteinprodukter på markedet i dag, men ikke alle er sikre og sunde til regelmæssig brug. Her får du de vigtigste kvalitetskrav:
- Skal komme fra køer på græs
- Må ikke indeholde GMO, tilsat sukker, fortykkelsesmiddel, kunstige sødemidler eller smagsstoffer
- Er ikke forurenet med tungmetaller eller mikroorganismer, som ofte findes i proteinpulver.
- Er koldforarbejdet og undgår brug af varme eller syrer under forarbejdningen
- Bruger valleproteinkoncentrat, ikke proteinisolater
- Undgår sojalecithin
- Flere smagsvarianter sødet med naturlige sødemidler
Vælg en vegan variant, hvis du har mælkeproteinallergi eller er laktoseintolerant.
Når malkekøer får lov til at græsse på grønne græsgange og indtage deres naturlige kost (i stedet for at blive fodret med GMO-korn som på ikke-økologiske gårdfabrikker), optimeres valleproteinets ernæringsmæssige kvalitet.
Valleproteinisolat er sværere for kroppen at udnytte, fordi det mangler vigtige aminosyrer og ernæringsmæssige cofaktorer, som kroppen har brug for til optagelsen.
Kilde: https://promancts.mercolamarket.com/proteinpowder/pure-protein/
Mere om probiotika her: https://sund-forskning.dk/artikler/probiotika-levende-og-biologisk-aktive-som-en-del-af-sundhedsbevarelsen-hos-aeldre/
Oversat og redigeret af May Day november 2022
Skriv et svar