Radiodoktoren gik rettens vej for ytringsfrihed – og vandt!
Læge og sundhedskonsulent Carsten Vagn-Hansen, bedre kendt som "radiodoktoren" og foredragsholder, fik sidste år en bøde på 10.000 kroner for at fremhæve kosttilskuds gavnlige virkninger på internettet. Han nægtede dog at betale, kørte sagen videre i retten, og blev i september 2005 frifundet.
Omkring 100 tilhørere var mødt op i retssalen fredag den 16. september 2005 for at støtte den populære sundhedsfortaler, der – naturligvis – blev frifundet.
Modparten, Fødevareregionen under Fødevarestyrelsen, havde ellers mulighed for at anke dommen indtil den 30. september 2005, men da regionen ikke har benyttet denne mulighed, er sagen fra i dag endelig afgjort:
Danmarks borgere har fortsat frihed til at fortælle andre om kosttilskuds gavnlige virkninger.
Carsten Vagn-Hansen mødte op i Kriminalretten i Vejle den 9. september 2005 og rettens frifindelse faldt den 16. september. Forsvareren var Susie Ekstrand fra Lett Advokatfirma.
Fødevarestyrelsens kosttilskudslovgivning har siden efteråret 2004 dikteret, at hvis et kosttilskud har lindrende, forebyggende eller helbredende virkning, skal det registreres som et lægemiddel. Fødevarestyrelsens restriktive lovgivning har taget forskud på den kommende lægemiddellov, der skaber problemer for harmløse kosttilskud, der har lindrende, forebyggende eller helbredende virkninger.
Fødevarestyrelsen kontrollerede i december 2004 mere end 150 websites, der havde at gøre med kosttilskud og alternativ behandling, og i den anledning blev radiodoktorens websites tjekket af Fødevarestyrelsens specialenhed: Kosttilskudsgruppen, hvorefter Fødevareregion Vejle meldte lægen til Lægemiddelstyrelsen for såkaldt "ulovlig anprisning".
Han blev idømt en bøde på 10.000 kr. for at have fortalt om de gavnlige virkninger af henholdsvis mikroorganismer, sødemidlet Stevia, den grønne "lykkepille" hyperikum og glykoernæring på internettet.
Carsten Vagn-Hansen, der hele tiden har været økonomisk uafhængig af både kosttilskuds- og lægemiddelproducenter, har af principielle grunde nægtet at betale bøden og i stedet ønsket at få sagen afgjort ved retten, fordi han ønskede at gøre opmærksom på, at den restriktive lovgivning burde ændres. Han mente, at det var ulogisk, at man godt må sælge kosttilskud, men at man ikke må fortælle om, hvordan de virker, også selvom virkningen kunne dokumenteres.
Sagen har fået en vigtig principiel betydning for ytringsfriheden i Danmark, fordi den slår fast, at fødevarestyrelsen ikke har lov til at forbyde danske borgere at fortælle andre om kosttilskuds sundhedsmæssige virkninger.
Carsten Vagn-Hansen var ellers parat til at føre sagen videre til højere instanser, fx Menneskerettighedsdomstolen i Haag, om nødvendigt.
May Day bakkede op om Carsten Vagn-Hansen, fordi vi mente, at bøden var et urimeligt overgreb på en borgers ytringfrihed. Vi synes, det er meget beklageligt, hvis sagen har været medvirkende til, at radiodoktoren i juni 2005 blev afskediget som radiodoktor fra Danmarks Radio.
Mange vil nu savne at høre Carsten Vagn-Hansen stemme i DR, fordi han har været den mest populære og modige fortaler for naturlig sundhed og helsefrihed, der ovenikøbet offentligt har turdet tale den i Danmark så magtfulde lægemiddelindustri imod.
Men Carsten Vagn-Hansen glæder sig meget over rettens afgørelse, som nu giver ham tid til de mange, kommende fjernsynsprogrammer på TV-kanalen DK4, hvor han som sundhedskonsulent skal stå for et én-times program om ugen, hvor folk med helbredsproblemer kommer i studiet.
3.10.2005
Christian Weidenhof
bare så fedt, så fedt med en som dig Carsten.
det er vildt og ude af roberation, at man ikke må fortælle folk , at et mineralstof, som den selv består af, skulle gavne helbredet —
men at samme styrelse må skrive “at tobak kan dræbe” og tillade det må sælges, forekommer mig mere end underligt.